lauantai 16. huhtikuuta 2022

"Restart"

Mitäh! Jos saisit aloittaa elämäsi uudelleen? "Restart", kuten tietokoneelle toisinaan sanotaan. Ja vielä niin, että kaikki jo kertaalleen eletty ja koettu olisi tiedossa ja pysyisi muistissa. Olisitko viisaampi toisella kierroksella, entä mitä valintoja tekisit toisin? Vai jättäisitkö tilaisuuden mieluummin käyttämättä?

Jokaisella varmaan on asioita, joita haluaisi muuttaa uusintakierroksella verrattuna nykyisessä elämässä tehtyihin valintoihin. Toisinvalintoja voisi kertyä enemmän kuin alunperin oli ajatellut. Lisäksi yksi valinta vaikuttaa toiseen ja sitä kautta valintojen vaikutukset tuleviin uusiin valintoihin voisi viedä jatkovalinnat täysin uusille urille, eikä enää voisi puhua edes samasta elämästä. Saattaisi syntyä valintojen vyyhti, josta kukaan ei enää saisi selvää ja olisi tehtävä taas uusi "restart".

Montako tällaista "restarttia" sitten pitäisi tehdä, ennen kuin ihminen voisi sanoa, että tässä viimeisessä startissa olisi hiottu kaikki valinnat, isot ja pienet, oikein? Ja mikä olisi se lopputulos, jonka voisi sanoa olevan juuri oikea eli mihin näillä uudelleen ajetuilla poluilla sitten olisi pyrittävä, jotta lopputulos miellyttäisi? Ja kuka sen lopullisen onnistuneen elämän osaa edes määritellä?

Niin, on varmaan hyvä, ettei tuollaista "restarttia" voi tehdä todellisuudessa. Voisi johtaa loputtomaan kierteeseen, jossa ihminen yrittäisi aina parantaa jotakin kohtaa, eikä asia tulisi koskaan valmiiksi.


Valintoihin liittyen Satunnainen ohikulkija on pohdiskellut minimalismia. Tuntuisi hyvältä päästää irti kaikesta turhasta tavarasta. Tosin minimalismi taitaa käsittää joukon muitakin asioita kuin pelkkään tavaraan liittyvää, mutta siitä on helppo päästä liikkeelle asian kanssa.

Turhan tavaran hankintoja pyritty muutenkin välttämään. Silti sitä tuntuu aina jonkin verran olevan. Voiko joku sanoa, että omassa varastossa vuosia säilytyksessä olleet tavarat olisivat oikeasti kaikki tarpeellisia? Jos jotakin tavaraa, esinettä tai vaatetta ei ole käyttänyt vuoteen, sitä tuskin on kovin tarpeellista säilyttää. 

Miten helpottavalta tuntuisi ajatus valita päivämäärä, kuten vanhojen sähköpostien osalta, josta alkaen kaikki materiaali lakkaa olemasta ja siirtyy kiltisti roskakoriin. Sanotaan nyt vaikka vuosi sitten viimeksi käytetty tuote, naps ja samalla hetkellä kaikki kyseisestä päivämäärästä lukien käyttämättä olleet tavarat häviäisivät savuna ilmaan. 

Lisäksi voisi olla joku virtuaalinen roskakori, josta voisi hätätilanteessa vielä palauttaa tarpeellisen tavaran, joka meni ensimmäisellä määrittelyllä väärin. Ja vielä siinäkin saisi olla joku rajoitin, että vain yhden tai kaksi asiaa voisi palauttaa, jotta ei kiusaus kaiken palauttamiseksi kävisi ylitsepääsemättömäksi.


Tästä päästäänkin ihmiselle sopivaan tavaran ja asioiden määrään. Paljonko niitä saisi olla, jotta tuntuisi, ettei elämä ole liian vaikeaa, mutta samaan aikaan kaikki tarpeeton olisi poissa. So luki jostakin, että 500 yksittäistä esinettä on se määrä, jolla joku pärjää. Jollekin toiselle se voi olla 1000. Taitaa joku pärjätä parilla sadallakin. Tiedä sitten. Joka tapauksessa karsittavaa löytyy varmaan jokaiselta, joka ei ole erikseen asiaa miettinyt.

Muutto, oletko tullut ajatelleeksi, eikö se tyypillisesti ole tilanne, jossa tällaisia asioita mietitään? Siinähän olisi hyvä hetki laittaa ylimääräiset pois ja jättää vain olennainen ympärilleen. Mistä sellaisen muuton sitten tekisi tähän hätään. No, sitä voi jokainen miettiä omalla kohdallaan. 

Downshiftaus taitaa olla toinen termi samalle asialle. Mennään pienempään kulutusmuottiin, jossa ollaan oltu. Eletään enemmän ihmisiksi. Jätetään turhuudet pois ja tullaan toimeen sillä mitä on. Henkistä pääomaa toki voidaan kasvattaa samaan aikaan, sitä kun olisi hyvä saada samassa suhteessa lisää, tavaran vähentyessä. Kuulostaa raikkaalta vaihtoehdolta.

Satunnainen ohikulkija huomaa ihmisen kaipaavan välillä kevennystä monelta kulmalta. Erikoinen eläin, kun on. Vaihtelu virkistää ja aikansa kutakin, vanhan sanonnan mukaisesti. Ihmisen ikäkin taitaa tehdä omat temppunsa itse kullekin ajan, resurssien ja jaksamisen suhteen.


Hmm... niin totta, tuon monilla sivustoilla kiertävän kuvan mukaisesti, nuorena aikaa ja jaksamista on, rahaa ei. Ruuhkavuosina mennään tukka putkella, eikä aika meinaa riittää. Myöhemmin, kun taas olisi aikaa ja rahaa, ei meinaa enää jaksaa kiinnostaa kulutus ylipäätään. Halutaankin keventää kulutusta, downshiftata. Kyllästyminen taitaa kuulua ihmisen sisäänrakennettuihin perusominaisuuksiin. On se vaan hyvä, että meillä on näitä vuodenaikojakin useampia. Taitaisi koittaa kyllästyminen siinäkin asiassa, jos aina samaa keliä tuijotettaisiin. 

Keleistä puheenollen, näyttää leijuvan taas plätti taivaalla, odottelemassa poimijaansa. Siispä, tossut jalkaan, napit korviin ja menoksi. Niin, totta se on, ei voi tehdä koko elämän "restarttia", mutta aina yhden lenkin voi startata uudelleen ja uudelleen...


1 kommentti:

  1. So pohtii tässä muun muassa, viimeaikoina muotiin tervetullutta downshiftausta ja tavaroiden kierrätystä, jotka nekin osaltaan pelastavat ilmastoa ja meriä saasteilta! On hyvä huomata, että suurimmasta "kulutushysteriasta" ollaan järkevöidytty ja pääsemässä pois!

    VastaaPoista