lauantai 9. toukokuuta 2020

Praha 2020

Satunnainen ohikulkija teki pienen kevätretken Tsekin Prahaan juuri ennen kuin maa laitettiin säppiin koronaviruksen takia. Hmm... tutkitaanpa hieman matkapäiväkirjaa. Päivä 1: Eilen lennettiin Prahaan ja loppuilta meni hotellilla. Työpäivän jälkeinen lento, taksimatka kaupunkiin, iltapalan haku lähikaupasta ja muu säätäminen alkoi vaikuttaa siinä määrin, että makuuasento tuntui jo parhaalta. Televisiosta näytti tulevan yhtä jos toista Tsekin ja naapurimaiden ohjelmaa. Ei kyllä mikään ihme, kun noita naapurimaitakin on useampia.
Huoneessa on muuten ilmalämpöpumppu. Piti säätää lisää lämpöä, että tarkenee. Meinasi sekin mennä kikkailun puolelle, kun kesti hetken löytää ”silent” tila. Ensin ilman lasejahan siitä ei mitään tullutkaan. Lasit päähän ja kas, sekin asetus sieltä löytyi. Lämpöä saatiin ja hiljaisella äänellä. Pitäähän hotellissa lämmintä olla.

Täällä näytää pyörivän Suomessakin tuttu TLC:n ”90 päivää morsiamena”, tosin täällä mennään useampi jakso pidemmällä kuin Suomessa.
Pahinta, mitä voi televisiosta kuulla, on dubbaaminen englannin kielen päälle saksan kielellä.  Täälläkin tätä lajia harrastetaan. Eihän tossa sekamelskassa tiedä, ketä pitäisi kuunnella. Ensin henkilöt puhuvat normaalisti englannin kielellä. Sitten tulee heti perään joku saksankielinen sanomaan saman asian eri äänellä. Ruudussa kuitenkin samat kasvot. Vähemmästäkin sitä menee pää sekaisin. Kyllä tuo Pohjoismaissa vallitseva tapa tekstittää ohjelma, on vaan kova sana. Tulipa nyt tässä samassa yhteydessä mieleen, että on todella outoa, ettei Suomessa näytetä yhtään Venäjän TV kanavaa. Näitä näkyy kuitenkin Baltian maissa vaikka ja kuinka. Samoin Keski-Euroopassa, kuten täälläkin. Omien kokemusten mukaan Venäjän TV:ssä pyörii monia mielenkiintoisia ohjelmia.
Italian televisiossa RAI:ssa tuntuu olevan isosti esillä koronavirus ja siihen liittyvät asiat. Saapa nähdä milloin iskee kovemmin Suomessakin.

No niin, nyt sitten tähän päivään.
Hotellin aamupala hyvä. Kolme naista huolehtii koko ajan, että tarjoilut tip top.
Tänään olisi tiedossa viikon sadepäivä ja siltä se näyttääkin. Ei voi mitään. Tarkoitus katsastaa kuitenkin Prahan linna, Pyhän Vituksen katedraali, Petrin tower ja John Lennonin seinä.





Satunnainen ohikulkija on huomannut, että Suomi on kallis. Kaikki tuntuu maksavan Suomessa moninkertaisesti verrattuna melkein mihin tahansa muuhun maahan. Täälläkin sen taas huomaa.

Mmm ja mmm eli maistuu. Kylmää Mlekoa, Herkule Salamia, suolakurkkua ja Madeland juustoa, naapurissa paistetun sämpylän päällä. Kyllä, So:n lounas/päivällinen oli tälle päivälle tässä.

Yle Puheelta Juuso Pekkinen tarjoili mielenkiintoista kuunneltavaa ja loppuilta menikin hotellilla päivän asioita kelaillen ja uusiin tutustuen.
Päivä 2: Klo 7:05 ja aamulenkille. Hotellilta pääsee miltein heti Vltava joen rantaan ja siitä ylös Latenskan puistoalueelle.

Metronomin viisari oli ilmeisesti huollossa, koska puuttui tuosta monumentista. Aikanaan tällä paikalla seisoi Stalinin patsas. Kansa halusi moisesta eroon ja tilalle pystytettiin metronomi, jonka tarkoitusta ei kukaan osannut sanoa.

Tämän päivän pääkohde olisi Zizkovin TV torni.
Lähestyttäessä TV-tornia, kaivetaan jotakin kovasti maassa. So havaitsee kavereilla oleva amerikkalaistyyppiset, perinteiset pelkällä puuvarrella varustetut lapiot. Tuohon kun löisi Suomalaisen Fiskarsin kahvalla varustetun lapion käteen, niin aukeaisi näillekin kaivajille ihan uusi maailma ja alkaisi tapahtumaan. Noita kahvattomia varsilapioita ei So ole koskaan ymmärtänyt.


Hienot näkymät vajaan sadan metrin korkeudelta on kaupunkiin. Melko hiljaista on. Aika matalalta vaikuttaa kuitenkin Moskovan tornin jälkeen, eikä minkäänlaisia turvatarkastuksia. Täällä on hyvä hetkeksi pysähtyä, tunnelma kuin rauhan tyyssija.
Päivä 3:
Huomenta! Olisi kolmas lomapäivä ja aamupalaa tarjolla. So:lle alkaa jo toi munakas-/nakkiosasto riittää. No, vielä pitäisi muutama päivä jaksaa.
Tämän päivän kohteena olisi astronominen kello ja raatihuone, sekä Franz Kafkan pää.
Tälle päivälle ei ole kovin suurta odotusarvoa.
Aijai sentään. Rouva Espoosta tarjoilee taas Yle Puheen Aktissa hyvää settiä. Pitäisi oikein määrätä pakolliseksi kaikille tuo Akti.


Mielenkiintoisia kohteita ne olivat nämäkin.
Kafka luki paljon jo nuoresta iästä alkaen, varmaan tänä päivänä olisi lukenut www sivuja myös. Hänen suosikkejaan olivat mm. Goethe, Dostojevski, Kierkegaard sekä monet 1800-luvun saksalaiset klassikot.
Päivä 4:
Aamulenkki vedetty ja aamupalaa olisi taas tarjolla. Tämä päivä polkaistaan liikkeelle riisin ja munakkaan voimin, pari kuppia kahvia päälle.

Satunnainen ohikulkija huomaa tässä vaiheessa lomailun olevan melko raskasta. Huomenna on varmaan pakko levyttää koko päivä. Tämä päivä on muutenkin mennyt vähän niin ja näin. Ensin aamulenkin jälkeen meinasi munakkaat nousta takasin lautaselle. Saatiin huuhdeltua onneksi alas parin kavikupin ja oluen voimalla. Seuraavaksi vanhan kaupungin ravintolassa oli vaikeuksia saada tarjoilijaa ymmärtämään So:n tilausta, kun olisi perinteistä muusia ja lihapullia tehnyt mieli. Kaikenlaista turistiherkkua mielellään tarjoilevat, joiden tilausnimikkeistä ei kukaan osaa etukäteen sanoa, mitä sieltä lopulta pöytään tuodaan. Selvisi onneksi ja ruokaakin taas saatiin. Vanhassa kaupungissa menikin loppupäivä tuliaisia etsiskellessä ja Madame Tussaudsin vahanukkeja katsellessa.


Päivä 5:
Vielä parina viimeisenäkin päivänä So:n aamupalaan kuului uskollinen kaveri, munakas. No, lisäksi paljon muutakin sentään.
Loppuaika rentoa oleilua ja pientä kaupungissa kävelyä. Satunnainen ohikulkija kiittää ja kumartaa, poistuu taksilla (kuskin mukaan kaupungissa 22 siltaa) lentokentälle ja häviää Prahan pilvien sekaan...

2 kommenttia:

  1. SO:lla taas uusia kokemuksia Prahan matkalla, monia paikkoja ehtinyt katsastaa muutamassa päivässä! Mukavaa niistä on lukijan kuulla ja kuvia nähdä! Kiitokset!

    VastaaPoista