perjantai 21. tammikuuta 2022

Kahden vuoden juoksukenkä?

Kestääkö nykyajan tuote enää kulutusta? Ei kestä. Joskus tuotteet tehtiin kestämään, ei enää.

Ei uskoisi, että Asicsin lippulaivatossu on kahden vuoden juoksukenkä. Niin se vaan taitaa olla. Satunnaisella ohikulkijalla ajossa olevat Nimbukset kohta kaksi vuotta käytössä olleet ja pohjan kumipinta kulunut kantapäästä puhki. Alta paistaa pehmeä vaahtomainen materiaali, joka kuluu kahta nopeammin. Tuon mustan kumin tarkoitus suojata alla olevaa joustavaa materiaalia. 

Jo tossujen ollessa uudet, kolmannella käyttöviikolla ilmestyi kengän kaulukseen pehmeään kankaaseen reikä. Tuohon taisi osua juostessa pari kertaa toisen tossun pohjan reuna ja siitä repesi. Paikattiin silloin liimalla ja onkin pysynyt siitä asti ennallaan. Sitä vastoin toiseenkin kenkään näyttää ilmestyneen jossakin vaiheessa vastaavaan paikkaan reikä. Osumaa siihen ei huomattu, vaikka lienee osunut kuitenkin. Joka tapauksessa luulisi lähemmäs parisataa euroa maksavien juoksukenkien kestävän kahta vuotta kauemmin.


Näitä edelliset käytössä olleet Cumulukset olivat ajossa reilun kaksi vuotta myös ja sen jälkeenkin silloin tällöin. Lisäksi kävelykenkänä paljon olleet. Samaa kulumaa ei kuitenkaan näy. 

Voi toki olla hieman cowboy tyyppinen länkisäärinen askelluskin vaikuttanut, koska ulkolaidan takakulmasta eniten kuluneet. Ylipronatoivaksi hienosti jalkaa taidetaan kutsua. Nimbus sitä vastoin neutraali kenkä, joten ei pitäisi ainakaan tahattomasti ohjata jalkaa ulkosyrjälle liikaa.

Tästä päästäänkin sujuvasti uusien kenkien hankintaan. Satunnainen ohikulkijakin sen verran merkkiuskollinen on, että varmaan samalla merkillä jatketaan. Pronaatiota, kun miettii, niin samalla mallillakin taidetaan jatkaa. Tämän vuoden mallissa näyttää olevan hieman kaarevampi pohjan takaosa, joka osaltaan voi vähentää kulumista ja tekee askeleesta rullaavamman. 


Pohjassa edelleen yhtä vähäinen ja ohut kerros mustaa kulutuspintaa. Samoin kauluksen reunus yhtä hauraan ja ohuen näköistä kangasta, joka luultavasti rikkoutuu ensimmäisessä kontaktissa. 

Niin se taitaa olla, että näillä jaloilla ja vuosikilometreillä, pari vuotta, maksimissaan kolme, on kulutusväli nykyisillä materiaaleilla. Päivän hinnoilla voi laskea juoksuvälineen kustannukseksi 60-70 €/v. Monessa muussa lajissa on paljon enemmän.

Vastaus otsikon kysymykseen kahden vuoden kengästä on kyllä, kahden vuoden kenkä se on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti