lauantai 25. maaliskuuta 2023

Battle Beast, Circus of Doom, Helsinki 2023

Muistoja muutaman viikon takaa... 

Ou jeah, nimittäin tuomion sirkus kaupungissa tänään. Kotimainen bänditarjonta hellii taas Helsingin yötä. Odotettavissa mielenkiintoinen ilta, Battle Beast - Circus of Doom kiertue osuu jäähalliin. 

Huonosti nukutun yön jälkeen on parempi antaa periksi ja nousta. Ei se uni tunnu enää silmään tulevan, vaikka kellokin sanoo vasta 04:12. Hmm, no, menköön nyt sitten. Parempi nousta, kuin jäädä laiskaa unilukkaria odottelemaan. Tämä yö oli sitten tässä. Laitamme kahvin valumaan ja istumme tietokoneen ääreen ihmettelemään...

Mitä se Tiketti meille kertoo? Tekstin mukaan lämppäreinä Ensiferum ja Kiuas. Molemmat jäävät hieman Satunnaisen ohikulkijan ymmärryksen ulommalle sektorille. Toki Ensiferum näistä ehkä se tutumpi on. Illan pääesiintyjä sitä vastoin tuttuakin tutumpi on. Bringer of Pain se So:n suosikki bändin albumeista taitaa olla. 

No, nyt se kahvipannu hörisee jo sellaisella volumella, että taitaa koko talo herätä. Suhteellisen uusi pannu tämäkin, mutta ei ne valmistajat vaan osaa näistä vehkeistä äänettömiä tehdä. Laitamme kupin täyteen ja istumme takaisin koneen ääreen. Talo vaikuttaa hiljaiselta, onnelliset eivät tainneet kuulla mitään. Koko paikka nukkuu vielä. Niin, mitä siinä sanottiinkaan...

Joo, että illan lämmittelijä, Kiuas olisi tekemässä comebackkia. Nopealla wikivilkaisulla näyttäisi neljä albumia saadun aikaiseksi 2000-2013 aikana, jonka päätteeksi pidetty päätöskonsertti Nosturissa. Vuosiluvut, joita Spotify kertoo levyille taitavat olla jotakin muuta kuin todellinen levyn alkuperäinen ilmestymisvuosi. Olisko joku remasteroinnin vuosiluku tuokin The Spirit of Ukko 2016 (2005)?

Ensiferum vielä pitemmän linjan melodisen metallin poppoo. Ehtivät wikin mukaan jo 2001 ensimmäisen levyn tekoon bändin nimeä mukaillen eli Ensiferum. Viimeisintä Thalassic levyä So jonkin verran kuunnellut, muu tuotanto aika hepreaa.

Kas, kas, mitäs se täältä löytyy? So:n taskusta näyttää löytyvän lippu tapahtuman pyörteisiin. Taidamme päästä näkemään illan shown. Pitääkin alkaa suunnitella reissua ja laittaa Ensiferum tarkempaan kuunteluun. Ja siinä sitä ollaan, "Andromeda" tuntuu ottavan heti alkuunsa So:n musamaailman haltuunsa. Hmm, ei hassumpaa... tämähän vaatii aikaistamaan aikataulua ja olemaan paikalla ajoissa, ettei mene ohi parhaimmat biisit.

Pitkään jatkuneen nollakelin jälkeen iltaan luvataan pakkasta toistakymmentä astetta, joutuu varaamaan pipoa ja hanskaakin matkaan. Toivottavasti permannolla saadaan kiuas kuumaksi...

Ja sit ollaankin jo lähellä tapahtumia. Jytinä kuuluu pitkälle pihan puolelle ja ottaa saapujan ilolla vastaan. Tunnelma kohoaa selvästi. Lämppärit lienevät jo puuhastelemassa lavalla täyttä päätä. Olisiko se Kiuas siellä nyt sitten lyöty tulille?

Oli se ja pienen tauon jälkeen pääsemmekin Ensiferum:n kanssa liikkeelle. Avausbiisi jotakin So:lle vierasta materiaalia, mutta toka biisi olikin sitten sellaista herkkua, että avot. Iski raketin lailla. Thalassic albumin "Andromeda" ottaa permannon haltuun. Harvoin näkee "lämppärin" hallitsevan näin voimakkaasti yleisöään. Homma jatkuu toinen toistaan kovemmilla vedoilla ja yleisö on valmis circlen pyörteisiin. Piiri pieni pyörii, lapset siinä hyörii... 


Edellinen piirileikki antaa odottaa isoa tekemistä Battle Beast:lta, mustassa salissa soivan aloitusbiisin "Circus of Doom" alkupimputusten soidessa. Ja sitten räjähtää, Noora laskeutuu lavalle lentävänä hahmona laulaen. Kieltämättä sirkuksen tuntua on tuossa vaijereiden tarjoilemassa levitoinnissa. Avausbiisi teki tehtävänsä, kansa kuohuu.

Kolmantena kipaleena permannolle tarjoiltiin Bringer of Pain albumilta "Straight to the Heart". Jokainen tämän biisin tunteva tietää, että silloin mennään, eikä meinata. Siihen perään "Famiar Hell".

Back to Circus of Doom levylle. Pari biisiä sieltä, "Armageddon" muun muassa. Kolmantena kokonaisuutena oli otettu mukaan No More Hollywood Endings levy. Joitakin biisejä sieltä, mm. juurikin tuo nimikkobiisi ja "Eden". 


Kiertueen aiemmilta esiintymisiltä tutuksi tullut lavalta poistuminen ja encore nähtiin Helsingissäkin. Jälkisettiin kuului ehkä illan kuumimmat biisit, samoin kuumimmat byrotekniikat, lämpö tuntui kasvoissa asti. Salissa kaikui ja räjähteli mm. Bringer of Pain levyn "King for a Day" ja "Beyond the Burning Skies" tahtiin. Ensimmäisen kohdalla maininta "voimabiisi" lienee sallittua.

Lopuksi totta kai perinteiset plekujen ja rumpukapuloiden heittelyt yleisölle raikuvien suosionosoitusten saattelemana. 


Voivat artistit konsertien päätöskuvia katsella sitten aikanaan kiikkustuolissa ja miettiä, "miten tuli elämänura ajettua". Ainakin ihmisten mielenmaailmaa viihdytettyä ja elämänlaatua kohennettua. Ei ollenkaan huono saavutus, mitä hienompaakaan voisi ihminen toiselle tarjoilla? 

Hope to see you soon again guys... 🤘

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti