sunnuntai 27. elokuuta 2023

Merkkiuskollisuus

Oletko sinä merkkiuskollinen? Ostatko aina saman valmistajan autoja, entä vaatteita, ruokia, vessapaperia tai hygieniatuotteita? Oletko siis kuluttaja joka ostaa sitä, jonka on todennut toimivaksi ja hyväksi vai harrastatko enemmän kokeiluja uusien tuttavuuksien kanssa?

Tämä kysymys tuli Satunnaiselle ohikulkijalle taas ajankohtaiseksi uusien kesäjuoksukenkien hankinnan myötä. Kuten kulttuurilenkillä 23 nähtiin, Asicsin Nimbus 20 antoi periksi useamman juoksuvuoden jälkeen ja katse kohdistui erään lenkkareita myyvän liikkeen hyvin täytettyihin hyllyihin. Oli valikoimaa vaikka ja kuinka. 

Jo kauppaan mennessä oli selvää, että Asicsin tossut kainalossa sieltä ulos tullaan. Se, mikä malli se sitten on, on toinen asia. Syvimmin ajatuksissa oli Cumulus tai Nimbus joko 24 tai 25 eli tämän ja viime vuoden uudet mallit. Numerointihan näissä menee mallin järjestysnumeroinnin mukaan, ei vuosiluvun.

Nimbus 25
Cumulus 24

Mitä sitten kenkiä sovittaessa tapahtui? So on periaatteessa merkkiuskollinen lähes kaikissa hyviksi havaitsemissaan asioissa, mutta tällä kertaa Asicsin kenkä vaikutti toinen toistaan, mallista riippuen, jalkapöydän osalta liian matalalta ja tuntui puristavan, kuin kenkä liian littana olisi. Nauhoja pidettävä järjettömän löysällä, jolloin kengän iitti näyttää pursuavan nauhojen välistä ylös. Lisäksi nykysuuntaus usealla valmistajalla näyttää olevan liioitellun paksu pohja, pitkälle taakse ulottuvalla jatkeella, niin myös Asicsilla.

Pegasus

So:n on myönnettävä ainakin tämän vuosikerran osalta, jotta merkkiuskollisuus on heitettävä romukoppaan. Kokeilemme muiden valmistajien malleja. Otetaan ensin Nike Air Pegasus. Hmm, joo, paremmalta heti tuntuu... Olisiko teillä jotakin vastaavaa neutraalilla pronaatiolla olevaa muun valmistajan mallia? Juu, toki, sanoo myyjä. Onhan täällä sitten tämä New Balance Fresh Foam X Solvi v4...

New Balance

Kokeillaanko näistä myös leveämmällä lestillä olevaa mallia, kuten kokeiltiin Cumuluksenkin osalta, myyjä kysyy? No, kokeillaan vaan, So vastaa. Hmm, juu, ei tämä leveä lesti oikein, siinä jo vähän liikaakin leveyttä on ja kenkä aika laatta ulkonäöltäänkin... No, sitten meillä olisi vielä... 

Satunnaisen ohikulkijan on pakko keskeyttää myyjän innokas uusien mallien etsiminen ja kertoa asian olevan vilpitön ja oikean kengän jo osuneen jalkaan, se on New Balance perusmalli. Juuri tältä sen kuuluu tuntua, silloin kun juoksukenkä sopii juoksijan jalkaan. Se on siinä ja tämä oli tässä, tällä mallilla mennään vielä lukusia kilometrejä. Myyjän ilme kirkastuu ja hän tietää saavansa taas yhdet parit kaupan kassan kautta ulos tyytyväisen asiakkaan kainalossa.

Se siitä merkkiuskollisuudesta, nyt mennään New Balance Solvilla. Valmistajien käsitys ihmisjalasta muuttuu vuosittain, eikä näin ollen kannatta pitää kiinni jääräpäisesti samankaan valmistajan tietystä mallista, saati itse valmistajasta, vaikka kyseinen malli ennen olisikin sopinut omaan jalkaan. Jalka itse kyllä kertoo, mikä sille kelpaa. 

Kilometritehtaalle näin matkamme käy... useamman testilenkin jälkeen voi So todeta oikean kengän osuneen jalkaan. Erittäin hyvältä tuntuvat pitkälläkin lenkillä. Kevyessä, pronaationeutraalissa kengässä sopiva jousto kantapään alueella asfaltilla, jota pääasiassa kulutamme ja jalkapöydällä reilu tila toimia optimimoodissa kengän etuosassa. Pelkkien hyvien puolien lisäksi mainittakoon ainoa havaittu hieman parannusta vaativa osa, nimittäin nauhat, jotka voisivat olla hieman pitemmät. Saa toki rusetin tehtyä, mutta aika hilkulla on.

Joka tapauksessa näillä vekottimilla jalka rullaa ja lenkki kulkee taas kohti uusia tulevaisuuksia...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti